2014. augusztus 5., kedd

Végül is a magyarok csak napi 5 óra 48 percet töltenek a képernyő előtt




Egy frissen megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országok polgárai mennyi időt töltenek el különböző platformok képernyője előtt. Magyarország a legtöbb rangsorban valahol a középmezőnyben helyezkedik el kivéve az okosmobil nyomogatását: a telefon kijelzőjéhez kötött napi 90 perces idővel az utolsók vagyunk a rangsorban, a lengyelekkel egyetemben.

A közvélekedés részét képezi, hogy a társadalom meghatározó része “egész nap csak a képernyő előtt ül”, legyen az tévé, számítógép vagy éppen mobil. Egy most nyilvánosságra hozott adatsor szerint azonban a magyarokra ez nem annyira igaz.   
Egy átlagos magyar ember napi 348 percet, azaz 5 óra 48 percet tölt el a képernyőt nézve.  Az elsőre magasnak tűnő érték jóval kevésbé riasztó, ha figyelembe vesszük, hogy az adatba a munka és a szórakozás is beleszámít. Tovább árnyalja a képet, hogy a magyarok képernyős idejéből 98 perc megy tévézésre, 112 percet töltünk számítógép előtt, 90 perc jut a mobilozásra és 48 perc a táblagépre – így jön ki a 348 perc, ami a 30 tagú lista 27. helyét éri. Ha platformok szerinti bontásban, külön-külön hasonlítjuk össze az országokat, akkor Magyarország a legtöbb rangsorban valahol a középmezőnyben helyezkedik el kivéve az okosmobil nyomogatását: a telefon kijelzőjéhez kötött napi 90 perces idővel az utolsók vagyunk a rangsorban, a lengyelekkel egyetemben. Érdekesség, hogy míg Japán, Franciaország és Olaszország mögöttünk van, a kenyaiak például kissé váratlanul alaposan ránk vernek a maguk 404 percével. 
A környező országok közül Szlovákia közvetlenül előttünk áll (351 perc), a csehek pedig éppen csak kiszorultak a top 10-bő. A listát az 540 perces Indonézia vezeti, a Fülöp-szigetek 531 perccel a második, Kína 479 perce pedig a harmadik helyre elég. A technológiailag fejlett és erős tévés kultúrával rendelkező Egyesült Államokban mindössze 444 perc a képernyő előtt töltött idő.

Forrás: bestfm.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése